Saturday, January 01, 2011

13 PERKARA YANG TIDAK DISUKAI SUAMI

Dalam kehidupan sehari-hari, sbnrnya byk perkara-perka yg isteri lakukan tidak begitu digemari oleh suami, kadang-kadang boleh menyebabkan suami bosan atau mendatangkan kemarahan padanya. Jadi, cuba pastikan yang anda tidak melakukan atau mengelak perkara-perkara di bawah untuk membina perkahwinan yang kukuh dan harmoni.

1. Memperkecilkan suami di hadapan org lain antara sedar dan tidak.

Cth : "Hubby I tu kan, siang ikan pun dia tak tau, dahla kadang-kadang cuci pinggan pun kekadang aje rajin, bla bla bla.."



2. Mengganggu suami dgn menelefon dia terlampau kerap sangat & kena pula pd setiap kali anda call, dia sdg bermesyuarat @ jumpa client penting.

Cth: "Hello, abg ada meeting ke tu? Sorry la, cuma nak cakap..mlm ni kita masak ikan sardine je, okey tak?"



3. Terlalu suka mengemas rumah @ mengalihkan brg sampai suami tak jumpa barang2 yang disimpannya.

Cth: isteri menjawab pertanyaan suami di mana screw driver yg selalu diletak atas almari dapur; "Yah dah simpan kat dlm setor tp lupa pula kat rak mana satu, abg carilah sendiri."



4. Mengambil muka surat akhbar @ bahagian tertentu dan menyusun semula dgn cara yg amat salah. Bila suami hendak membacanya, tidak berjumpa mana-mana mukasurat yang hendak dibaca.

Cth : "ooo, sport section tu ayang dah buat bungkus sayurlah bang!"



5. Memotong mana-mana bahagian majalah @ akhbar sampai berlubang sana-sini dan suami belum sempat baca.

Cth : "Eh…kita dah potong simpan berita pasal carnival jualan tu, takut tak ingat nanti."



6. Menyuruh suami agar membeli itu & ini dlm perjalanan balik kerja sdgkan anda berdua baru aje pergi supermarket semalam.

Cth : "Eh bang, semalam kita terlupa nak beli gram, gula, susu budak…boleh singgah mana-mana tak?"



7. Tidak memberi pesanan yg jelas bila menyuruh dia ke kedai.

Cth : "Saya kata beli susu pekat bukannya susu cair. Kan dah tak jadi kuih saya ni."



8. Membuat temujanji dan aktiviti social tanpa persetujuan suami terlebih dahulu.

Cth : "I dah confirm mlm Jumaat ni nak dinner kat rumah Cik Ruby, you takde program tahlil kat mana-mana kan?" (p/s : silap la beb..mlm Jumaat tu..)



9. Mengubah barang, tpt buku atau barang-barang computer peribadi tanpa memberitahu suami

Cth : "Screensaver abg tentang pambar 1500cc Harley tu I dah tertukar jadi gambar bunga rose, sorrylah bang!."



10. Mengganggu suami yang sedang asyik menonton tv.

Cth : "Alah bang! Pasukan Manchester tu sampai mati tak akan dapat kalahkan Liverpool. Mari tolong ssaya potong ayam ni." (p/s : ko hina pasukan bola kegemaran aku?)



11. Menceritakan hal rumahtangga pasa org lain termasuklah cerita-cerita dalam kelambu walaupun dalam bentuk gurauan.

Cth: "Eeeii, korang tau tak suami aku tu kalau sblm tidur mesti bla bla bla.."



12. Meminjamkan harta benda suami pd org lain tanpa kebenaran atau meminta izin terlebih dahulu.

13. Sengaja melengahkan untuk masuk tidur lewat tanpa sebab-sebab yang munasabah

Cth : "Abang tidurlah dulu, Yah nak habiskan tengok drama ni dulu."

No comments: